Vedenalainen valokuvaus

Valokuvaus on mielenkiintoinen harrastus, sillä siinä voi kehittyä loputtomiin. Siihen vaikuttavat myös monet asiat, kuten valo ja kuvattava kohde. Ei siis mikään ihme, että sukeltajatkin ovat innostuneet kuvaamaan vedenalaisen maailman näkymiä. Jotkut harrastavat vedenalaista valokuvausta vain silloin tällöin, mutta on myös niitä, jotka eivät koskaan lähde sukeltamaan ilman kameraa.

Kalusto

Koska kyseessä on valokuvaaminen vedessä, tulee kamerakaluston olla vedenkestävä. Tähän tarkoitukseen on olemassa vettä kestäviä kameroita, mutta niin sanotuille tavallisille kameroille on myös vesitiiviitä suojia, jolloin tällaisellakin kameralla voi harrastaa vedenalaista valokuvausta. Oma valinta riippuu siitä, millä tasolla haluaa kuvata.

Erikoisuudet

Värit ja kontrastit vähenevät syvällä vedessä, koska auringonvalo vähenee ja näin ollen pitkät aaltopituudet kuten punainen ja oranssi suodattuvat kuvista. Tämä tuleekin ottaa huomioon aina kuvia otettaessa. Tätä suodattumista voi jonkin verran yrittää korjata jälkikäteen, mutta se olisi hyvä huomioida jo kuvaa otettaessa. Värien suodattumisen, eli niin sanotun vaimenemisen vuoksi, haluaa kuvaaja yleensä päästä mahdollisimman lähelle kuvattavaa kohdetta. Tähän voi käyttää avuksi esimerkiksi makro-objektiivia tai laajakulmaobjektiivia. Myös salamalla saadaan tuotua väriä kuviin.

Vedenalaista kuvaamista voi harrastaa niin laitesukeltaja, snorklaaja kuin ihan tavallinen uimarikin. Toki kuvauskohteet riippuvat esimerkiksi siitä, kuinka syvälle veteen pääsee. Tavallinen uimari voi kuitenkin ilman mitään sukellusvälineitäkin kuvata esimerkiksi rantavedessä. Toki kohteiden havainnointia auttaa ainakin maski. Vedenalaisia kuvia voi myös ottaa niin, että vain osa linssistä on veden alla, jolloin kuvaan muodostuu raja vedenalaisen ja -päällisen maailman välille.