Vapaasukellus

Vapaasukelluksella tarkoitetaan ilman happipulloa tehtävää sukellussuoritusta. Useimmiten vapaasukeltajat käyttävät varusteinaan pelkästään maskia ja räpylöitä. Vapaasukellusta ovat siis kokeilleet lähes kaikki innokkaat uimarit jossain vaiheessa elämäänsä.

Vapaasukellusharrastuksen jatkuessa pitkään harrastajat oppivat eri tekniikoiden avulla pidättämään hengitystään jopa minuuttien ajan. Näin he kykenevät sukeltamaan uskomattoman pitkiltä tuntuvia matkoja. Vapaasukelluksessa myös kilpaillaan kansainvälisellä tasolla useissa alalajeissa, jotka on eroteltu allaslajeihin ja syvyyslajeihin. Suomessa järjestetään vuosittaiset SM-kilpailut ja suomalaiset ovatkin viime vuosina alkaneet menestyä hyvin vapaasukelluksessa.

Lajin aloittaminen

Paras tapa tutustua lajiin on osallistua uimahalleissa järjestettäville alkeiskursseille. Kuten muukin sukeltaminen, voi vapaasukellus olla vaarallista ja vaatii siksi kouluttautumista ennen itsenäisten sukellus aloittamista. Lisätietoa vapaasukeltamisesta ja alkeiskursseista löydät Suomen sukellusliiton kotisivuilta.

Vapaasukellusta ei ikinä tulisi harjoittaa yksin, ainakaan jos sukelletaan yli 25 metrin pituisia matkoja. Myöskään uimahalleissa ei tulisi sukeltaa pidempiä matkoja informoimatta uimahallin henkilökuntaa, sillä uimavalvojien tulee olla tietoisia tapahtuvasta sukelluksesta ja yleensä sukeltajille eristetään oma uimarata.

Lajin vaarat

Avovesillä vaaratilanteita aiheuttavat vaihtelevien olosuhteiden lisäksi painevaihtelut kun sukelletaan eri syvyyksiin. Vaihteleva paine ja pitkäkestoinen hengityksen pidättäminen voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa sukeltajan pyörtymisen pintaan noustessa. Tämän takia mukana tulisi aina olla apusukeltaja, joka voi auttaa hätään joutunutta sukeltajaa välittömästi. Jo pelkkä aallokko saattaa aiheuttaa kokemattomalle sukeltajille ongelmia, sillä avovedessä uiminen on täysin eri asia kun uimahallissa uiminen, varsinkin kun sukeltaja on hengästynyt pidätettyään henkeään pitkään.