The Great Blue Hole

Tummansinisenä hohtava, noin 140 metriä syvä, The Great Blue Hole löytyy Belizestä. Se on yksi maailman suosituimmista ja hämmästyttävimmistä sukelluskohteista. Se kuuluu myös UNESCON maailmanperintökohteiden luetteloon ja on osa Belzen rantariuttojen suojelualuetta. Jacques Cousteaun kerrotaan myös tutkineen paikkaa ja julistaneen sen kymmenen maailman parhaan sukelluskohteen joukkoon.

Mikä se on?

The Great Blue Hole on 140 metriä syvä ja 300 metriä leveä, täysin pyöreä onkalo, jonka seinämät ovat pystysuorat. Vesi on tällä alueella onkalon syvyyden vuoksi tumman sinistä, kun se ympäröivillä merialueilla on enemmänkin turkoosia. Onkalosta löytyy mielenkiintoisia kalkki- ja tippukivimuodostelmia, joita löytyy yhä enemmän mitä syvemmälle sukeltaa.

Jääkaudella The Great Blue Hole oli suuaukko valtavassa vuoressa sijaitsevaan luolaan. Jäätikön sulaessa vesi peitti tämän vuoren alleen, mutta sukeltamalla pääsee vieläkin ihailemaan tätä tippukivien osin täyttämää, nykyisin vedenalaista, luolastoa. Näkyvyys on onkalossa sukeltaessa yleensä todella hyvä, sillä vesi on melkein täysin liikkumatonta.

Vedenalainen elämä

Itse Blue Holen onkalossa ei juuri vedenalaista elämää ole, koska vesi ei pääse siellä juurikaan liikkumaan vapaasti. Sukeltaessa tuskin näkeekään muita kuin sukelluskaverinsa. Joskus reitille saattaa osua vasarahai, mutta suurin osa alueen vedenalaisesta elämästä keskittyy kuitenkin onkalon ulkopuolisiin vesiin, jotka ovatkin eliöstöltään rikkaita. Onkalon ympäristö onkin hyvä paikka snorklaamiseen, sillä kristallinkirkkaissa vesissä näkee monenlaisia eliöitä.