Sukeltamisen vaarat

Jos sukelluksen perusasiat on opeteltu hyvin ja sukeltaja pysyttelee sukellusreissuillaan taitojensa rajoissa, on sukeltaminen melko turvallinen laji. Vaikka esimerkiksi internetissä on tarjolla paljon tietoa sukeltamisesta, ei se koskaan silti korvaa sukelluskurssia ja vaativimpiin sukelluksiin tarvittavia jatkokursseja. On myös tärkeää, että omia taitojaan päivittää ja pitää yllä aktiivisesti, sillä muutoin voi aiheuttaa vaaraa itselleen tai muille. Ja aina tulisi tietysti muistaa myös sukelluksen perussääntö, eli koskaan ei saisi sukeltaa yksin.

Paineen ja kaasujen vaikutus

Kun sukeltaja hengittää hengityskaasua yli kuuden metrin syvyydessä, liukenee elimistön kudosnesteisiin myös aineenvaihduntaan osallistumatonta kaasua, kuten typpeä tai heliumia. Jos sukeltaja nousee pintaan liian nopeasti, eivät nämä kaasut ehdi poistua elimistöstä, vaan jäävät elimistöön aiheuttaen muun muassa erilaisia kudosvaurioita. Sukeltajantauti voi oireilla moninkin eri tavoin, mutta oireiden ilmestyessä on aina tärkeää toimittaa potilas sairaalahoitoon. Sukeltaja voi myös kärsiä erilaisista painevaurioista. Painevaurio voi tulla muun muassa välikorvaan, jolloin se aiheuttaa muun muassa korvan soimista tai lukkoisuutta. Painevaurioita voi syntyä myös nenän sivuonteloihin ja keuhkoihin.

Valmistelujen tärkeys

Koska laitesukelluksessa turvallisuuteen vaikuttavat olennaisesti välineiden kunto, on niistä huolehdittava asianmukaisesti. Jokaisen sukeltajan on myös tärkeä tietää, kuinka hätätilanteessa tulee toimia. Jos esimerkiksi paineilmalaitteeseen tulee vika kesken sukelluksen, pitää siihen osata reagoida. Usein sukellusonnettomuuteen johtaneissa tilanteissa on laitteista huolehtiminen tai sukelluksen suunnittelu jätetty puolitiehen. Onnettomuuksien ehkäisemiseksi sukeltajien olisikin tärkeää huoltaa välineitään ja pysyä ajan tasalla niiden kunnosta. Myös sukelluksen huolellinen suunnittelu kannattaa.