Sukeltaminen

Sukeltaminen on suosittu urheilulaji varsinkin kaukomatkailijoiden keskuudessa. Suomessa olosuhteet sukeltamiseen ovat niin karut, ettei suomen vesistöissä sukeltaminen ole erityisen yleistä. Kuitenkin viime vuosikymmenien aikana lentomatkailu on halventunut ja ihmiset ovat tottuneet sijoittamaan rahaa vuosittaisiin lomamatkoihin, joten moni suuntaakin talvisin lämpimämpiin maihin sukelluslomalle. Erityisen suosittu kohde on Thaimaa matalan hintatasonsa ja loputtomien hiekkarantojensa takia.

Sukeltaminen jaetaan yleensä kahteen alalajiin, laitesukeltamiseen sekä vapaasukellukseen. Suurin ero näiden välillä on, että laitesukelluksessa käytetään happipulloja ja muita välineitä. Vapaasukelluksessa yleensä käytetään pelkästään räpylöitä ja maskia. Lisätietoja sukeltamisesta ja esimerkiksi alkeiskursseista löydät Sukelluskeskuksen kotisivuilta.

Laitesukellus

Laitesukeltaminen aloitetaan suorittamalla sukelluskurssi. Kursseja järjestetään Suomessa uimahalleissa sekä ympäri maailman rantakohteissa. Halutessaan voi myös käydä sukelluskurssin teoria- sekä perusharjoitteluosuuden Suomessa ja suorittaa itse sukellusosuudet lomamatkallaan ulkomailla. Sukelluskurssilla käydään läpi kaikki mitä tarvitaan että harrastaja voi aloittaa omatoimisen sukeltamisen turvallisesti muita tai itseään vaarantamatta. Kurssilla opetellaan sukeltamisen teoriapuoli, laitteiden käyttäminen ja huoltaminen, ensiapu sekä tietysti itse sukeltaminen ensin altaassa ja sen jälkeen avovesillä. Sukelluskurssille osallistumiseen ei vaadita omia sukellusvälineitä.

Laitesukeltamisessa käytetään veden alla hengittämisen mahdollistavaa hengityslaitetta eli yksinkertaistettuna paineilmapulloa ja siihen yhdistettyä hengitysmaskia. Lisäksi yleensä käytetään myös sukelluspukua veden lämpötilasta ja sukellusajasta riippuen.Laitteita on useita erilaisia riippuen käyttötarkoituksesta eli siitä miten syvälle ja miten vaativissa olosuhteissa sukelletaan. Laitesukeltaminen on parhaillaan etelän lomakohteissa, joissa pääsee sukeltamaan koralliriuttojen loisteessa, sateenkaaren väristen kalaparvien läpi.

Vapaasukellus

Vapaasukeltamista on varmasti kokeillut melkein jokainen uimataitoinen. Vapaasukeltamisella tarkoitetaan siis sukeltamista ilman hengityslaitteita. Useimmiten siinä käytetään pelkästään räpylöitä ja maskia. Vapaasukellus voi olla vaarallista, jos turvallisuusohjeita ei noudateta. Yksin sukeltamista ei suositella ikinä, vaan mukana tulisi olla aina turvasukeltaja. Varsinkin jos sukelletaan syvälle, turvasukeltajalla on mahdollisuus auttaa sukeltajaa välittömästi jos ongelmia ilmenee. Vapaasukelluksen tekee vaaralliseksi erityisesti pintautuminen syvistä sukelluksista, vaihtelevat vedenpaineet ja pitkä hengityksen pidätys, joka voi johtaa tajunnan menetykseen. Jos sukeltaja menettää tajuntansa yksin sukeltaessa, voi tilanne pahimmillaan johtaa sukeltajan hukkumiseen.