Sukellusvarusteet

Sukelluslajeja on useita ja tästä syystä myös sukelluksessa käytettävät varusteet vaihtelevat. Jos verrataan esimerkiksi snorkkelisukellusta, jota voi lämpimissä vesissä tehdä pelkän snorkkelin, maskin ja räpylöiden avulla, laitesukellukseen, on varusteiden määrä aivan erilainen. Suomen viileissä vesissä kuitenkin usein tarvitaan ainakin jonkinlaista märkäpukua ja usein myös sukkia ja hanskoja, jotta sukeltaminen olisi miellyttävämpää.

Laitesukelluksessa suurinta osaa välineistöstä käytetään hengittämisen mahdollistamiseksi veden alla. Snorkkelisukelluksessa hengittäminen tapahtuu snorkkeliputken kautta lähellä pintaa, mutta laitesukelluksessa käytettävillä laitteilla pidempikin pohjassa oleminen onnistuu, koska hengittäminen on mahdollista ilman pintaan nousua. Tällöin käytetään myös lyijypainoja kumoamaan sukeltajan nostetta. Nostetta tasapainotetaan erityisillä tasapainotusliiveillä.

Paineilmalaite

Laitesukelluksessa käytetään paineilmalaitetta. Se koostuu regulaattorista, joka säätelee hengitettävän ilman painetta ja annostelee sisään hengitettävää ilmaa, sekä paineilmasäiliöstä. Laitteita on kolmenlaisia, avoimen-, suljetun- ja puolisuljetun kierron laitteita. Avoimen kierron laitteessa uloshengitys vapautuu veteen ilmakuplina, mutta suljetun kierron laitteessa sukeltajan uloshengitys tulee käytettäväksi uudelleen. Puolisuljetun kierron laitteissa uloshengitysilmaan lisätään hengityskaasua uloshengitysilmaan, eli vain osa uloshengitysilmasta vapautuu veteen. Pisimpään pohjassa voi siis olla suljetun kierron laitteella.

Muita varusteita

Paine- ja syvyysmittari ovat tärkeitä tietolähteitä sukeltajalle. Lisäksi mukana tulisi olla kello ja kompassi. Sukeltamaan lähdetään sukelluspuvussa, jonka materiaali valitaan yleensä veden lämpötilan mukaan. Vaihtoehtoina ovat kuiva- ja märkäpuku, joista kuivapuku pitää sukeltajan periaatteessa kuivana. Joissakin lämpimimmissä sukelluskohteissa voidaan käyttää myös pelkästään lycrasta valmistettuja pukuja.