Sukelluskalastus

Jos kaipaa haastetta tavalliseen sukellukseen, eikä pelkkä vedenalaisten maisemien ihailu riitä, voi sukelluskalastus olla juuri se oma juttu. Sukelluskalastus tapahtuu muunkin sukelluksen tapaan usein ryhmässä, joten siinä tapaa helposti uusia ihmisiä, mutta pinnan alla saa olla pääasiassa omassa rauhassaan. Tarkoituksena on niin sanotusti väijyä kaloja pinnan alla ja napata ne harppuunalla kun sopiva hetki koittaa. Laji yhdistääkin kalastuksen, vapaasukelluksen ja snorkkelisukelluksen mielenkiintoisella tavalla.

Varusteet

Sukelluskalastuksessa itse sukeltaminen tapahtuu vapaasukelluksena, eli kaloja ei etsitä laitesukellusvarusteilla. Varusteiksi tarvitaan snorkkeli, maski, räpylät ja märkäpuku. Märkäpuvun lisäksi käytetään myös yleensä hanskoja ja sukkia. Painoliivi on käytössä, jotta sukeltaja pysyisi pohjassa helpommin. Kalastusta varten tarvitaan tietysti myös harppuuna, jonkinlainen puukko ja kalapiikki, jotta saalis saadaan helpommin kuljetettua pintaan. Pinnassa tulisi myös olla turvapoiju.

Lajin aloittaminen

Kuten perinteisessä kalastuksessakin, myös sukelluskalastuksessa on tiettyjä paikkoja, joista kalaa saa helpommin ja toisissa taas ei saalista tule koskaan. Harrastusta aloittaessa kannattaakin ottaa yhteyttä lähimpään sukelluskalastusseuraan, jolloin on mahdollista päästä mukaan sukelluskalastusreissulle hyviin kalavesiin. Ulkosaaristo on melko suosittu sukelluskalastuskohde, sillä siellä näkyvyys on parempi.

Mitä sukelluskalastaja sitten veteen päästyään tekee? Yleensä sukeltaja valitsee paikan jossa odottelee kaloja saapuvaksi. Tarkoitus on olla mahdollisimman paikallaan, jotta saapuvat kalat eivät huomaisi väijyvää sukeltajaa. Tässä auttaa painoliivi, joka joillakin sukeltajilla voi olla yli kymmenenkin kilon painoinen.