Snorkkelisukellus

Sukelluksesta puhuttaessa ajatellaan yleensä ensimmäiseksi laitesukellusta, jossa sukeltajat käyttävät happipulloja, sukelluspukuja ja paljon muita varusteita. Ja monet sukelluksen harrastajat harrastavatkin juuri tätä lajia. Mutta sukelluslajeja on muitakin esimerkiksi snorkkelisukellus. Nimensä mukaan tähän lajiin käytetään snorkkelia, mutta yleensä myös muita varusteita.

Varusteet

Snorkkelisukellus ei vaadi varusteita samanlaisessa mittakaavassa kuin esimerkiksi laitesukellus, mutta joitakin perusvälineitä siinäkin käytetään. Näitä välineitä ovat snorkkelin lisäksi maski ja räpylät. Kylmissä vesissä sukeltaessa käytetään usein neopreenipukua, joka lämmittää ja kelluttaa sukeltajaa. Jos snorkkelisukellusta harrastaa Suomessa, kannattaa neopreenipuku hankkia, sillä suurimman osan vuodesta vedet ovat niin kylmiä, että sukeltamisesta tulee epämukavaa ilman sitä.

Mitä taitoja tarvitaan

Kaiken ikäiset ja tasoiset harrastajat voivat aloittaa snorkkelisukelluksen helpostikin osallistumalla oman paikkakunnan snorkkelisukelluskurssille. Uimataito on tietysti välttämättömyys, mutta mestariuimari ei tarvitse olla, vaan perustasoinen uimataito riittää snorkkelisukelluksen aloittamiseen. Vaikka lajin voi periaatteessa aloittaa omatoimisesti, suositellaan kurssin käymistä, sillä sieltä saa perustietoja niin välineistä, niiden käytöstä kuin sukeltamiseen vaikuttavista ihmisen fysiologisista seikoista.

Peruskurssi kannattaa käydä läpi, sillä sukeltamisessa on aina omat riskinsä. Tästä syystä snorkkelisukelluksessakin pätee sukelluksen perussääntö, ettei sukeltamaan koskaan mennä yksin. Vaikka laji soveltuu monen ikäisille ja kuntoisille, voivat kuitenkin jotkut korvaongelmat haitat snorkkelisukellustakin, sillä laitesukelluksen tavoin siinäkin paine vaihtelee. Jos siis epäilee, että omista korvaongelmista olisi haittaa harrastuksessa, mutta laji kiinnostaa, kannattaa asia tarkastaa lääkäriltä ennen aloittamista.