Perustaisinko sukelluskoulun?

Oman sukellusyrityksen perustaminen on monen sukellusta intohimoisesti harrastavan unelma. Pelkkään haaveiluun ei kuitenkaan tarvitse tyytyä, sillä lukuisat muutkin harrastajat ovat toteuttaneet suuren unelmansa menestyksekkäästi. Jos oman sukellusyrityksen perustaminen kiinnostaa sinua, lue pidemmälle.

Suomeen vai ulkomaille?

Ensimmäisiä asioita, joita sukelluskoulun perustamista suunnitellessa joutuu pähkäilemään, on tietysti yrityksen toiminta-alue. Yrityksen voi totta kai perustaa Suomeen, mutta monen haaveissa siintää nimenomaan sukeltamisen opettaminen rennolla otteella kirkkaiden vesien ja pitkien kesien kaukomailla, esimerkiksi Thaimaassa. Moni sukeltamiseen hurahtanut onkin päätynyt toteuttamaan unelmansa kauas kotimaasta ja maailmalta löytyy suomalaisia menestystarinoita etelän lämpöön perustetuista sukellusyrityksistä.

Sukelluskoulun markkinointi

Jotta sukelluskouluunsa saisi innokkaita oppilaita, on ihmisten tietysti tiedettävä, että tällaisia palveluita tarjoava yritys on olemassa. Tarvitaan siis markkinointia. Vaihtoehtojen maailma on nykypäivänä monipuolisempi kuin koskaan eikä menestyäkseen tarvitse välttämättä sijoittaa kalliisiin mainoksiin lehdissä tai televisiossa.

Sosiaalisen median tarjoamat mahdollisuudet kannattaa ehdottomasti hyödyntää sukelluskoulun markkinoinnissa – ilmaisen tutustumiskurssin tai jopa sukellusmatkan arpominen vaikkapa Facebookissa tykkääjien kesken saa varmasti ihmiset kiinnostumaan yrityksestä.

Toinen loistava tapa sukellusyrityksen kohtuuhintaiseen markkinointiin ovat liikelahjat. Kun oman sukelluskoulun logolla koristettuja tuotteita antaa lahjaksi, tulee nimi taatusti positiivisella tavalla tutuksi paitsi lahjan saajalle, myös hänen ympäristössään oleville ihmisille, jotka näkevät tuotteen käytössä. Jos logo on painettu vaikkapa tyylikkääseen lippalakkiin, urheilukassiin tai t-paitaan, näppärä markkinointikikka saavuttaa lukemattomia silmäpareja ja toimii oivana mainoksena sukelluskoululle. Logon suunnitteluun kannattaa panostaa, jotta yrityksen tuotteet kiinnittävät huomiota ja herättävät kiinnostusta mahdollisimman laajassa määrässä potentiaalisia asiakkaita.

Turvallisuus ennen kaikkea

Sukeltamiseen liittyy monenlaisia riskejä, joten sukellusyrittäjän on todella tunnettava vastuunsa muita opettaessaan. Jos sukelluskoulun perustaa Suomeen, on tältä liki mahdoton välttyä, mutta muualla maailmassa lait ja säädökset eivät välttämättä ole yhtä tiukkoja tai niitä ei valvota kovinkaan tehokkaasti. Siksi esimerkiksi monissa Aasian maissa voi törmätä suorastaan vastuuttomaan sukellusbisnekseen.

Retuperällä oleva turvallisuus ei tietenkään ole hyväksi yritykselle sen enempää kuin sen asiakkaillekaan, joten aloittelevan sukellusopettajan ei kannata aloittaa liiketoimintaansa mutkia suoriksi oikomalla. Turvallisuuteen on tärkeä panostaa heti yrityksen alkumetreiltä asti ja asiallinen toiminta tekee varmasti vaikutuksen myös asiakkaisiin.