Laitesukellus

Laitesukeltaminen on kasvattanut harrastuksena suosiotaan viime vuosina. Aikaisemmin lajia ei pidetty niin houkuttelevana, kun harrastaminen tapahtui lähinnä karuissa Suomen olosuhteissa. Nyt kuitenkin, kun ulkomaanmatkailu on halvempaa ja ihmisillä on tapana käydä etelän lämmössä muutamia kertoja vuodessa, ovat monet löytäneet sukellusharrastuksen. Esimerkiksi huippusuosittu matkakohde Thaimaa tarjoaa käytännössä katsoen loputtomasti valkoisia hiekkarantoja joiden vesistöjä täyttäviä koralliriuttoja ja eksoottisia kalaparvia turistit pääsevät tutkimaan sukeltamalla.

Laitesukeltamisen isoin ero myös suosittuun vapaasukellukseen on se, että laitesukelluksessa käytetään apuna paineistettua ilmaa sisältävää sukelluskaasusäiliötä, joka mahdollistaa veden alla hengittämisen. Vapaasukelluksessa varusteina ovat pelkät maski ja räpylät, vapaasukelluksessa ei siis käytetä happipulloja kuten laitesukelluksessa.Usein laitesukelluksessa käytetään myös sukelluspukua, varsinkin jos sukelletaan kylmässä vedessä pidempiä aikoja.

Merenalainen maailma on kiehtova, varsinkin kun vesi on lämmintä, näkyvyys hyvä ja tunnelma rento. Paras tapa aloittaa sukellusharrastus on alkeiskurssin suorittaminen. Alkeiskursseja järjestetään kaikissa maailman suosituissa rantalomakohteissa, mutta moni haluaa kuitenkin suorittaa kurssin kotimaassaan, mikä onkin yleensä se paras tapa päästä kiinni sukellusharrastukseen. Suomessa kurssi toteutetaan omalla äidinkielellä, joten varsinkin teknistä sukellussanastoa on näin helpompi ymmärtää. Tietoa alkeiskursseista löydät Suomen sukellusliiton kotisivuilta.

Suomen sukellusliitto valvoo ja ylläpitää kurssien sisältöä ja kaikilla kouluttajilla on vuosien kokemus sukeltamisesta. Itse kurssi koostuu teoriaosuudesta, jonka lisäksi harjoitellaan sukelluskaluston käyttämistä sekä huoltamista. Kurssilla myös aloitetaan sukelluksen harjoittelu uima-altaassa ja lopulta sukelletaan myös avovedessä. Usein kursseilla käydään myös läpi perusensiavun antaminen.