Huono sukellussää

Voiko sää olla liian huono sukeltamiseen? On ehkä hieman humoristista, kun täysissä varusteissa olevat sukeltajat valittavat huonosta säästä ja sateesta, sillä minne he ovat itse menossa? Kyllä, kastumaan veteen ja nauttimaan vedenalaisista näkymistä ja seikkailuista. Siis onko todella sellaista huonoa säätä, jolloin tulisi välttää sukellusta?

Vai ovatko sukeltajat herkkähipiäisiä, eivät kai sentään? Tutustutaanpa joihinkin heikkoihin sääolosuhteisiin ja niiden vaikutuksesta sukellusharrastukseen. Sää on nimittäin yksi tärkeimmistä tekijöistä arvioitaessa sukellusolosuhteita, koska se vaikuttaa niin veden ylä- kuin alapuolellakin. Itse asiassa vain harva urheiluharrastus on yhtä paljon säästä riippuvainen kuin sukellus. Siksi on tärkeää saada tarkkaa tietoa sen päätöksen tekemiseksi, soveltuuko päivän sää sukeltamiseen. Tämä tarkoittaa ennusteisiin tutustumista sanomalehdestä, netistä, televisiosta.

Voit sukeltaa myrskyn silmään

Millaisia ovat sääilmiöt, jotka saavat sukeltajat mietteliäiksi ja epäröimään sukeltamista ja jopa perumaan suunnitellut sukellusretket? Kova sade voi vaikuttaa hieman yllättävällä tavalla. Kun sade lisää esimerkiksi jokien ja purojen vesimäärää, eroosio lisääntyy. Mihin sedimentti kulkeutuu? Tietysti veden virtauksen mukana alavirtaan järviin ja merelle. Jos sukelluspaikkasi sijaitsee lähellä liikkuvaa vettä, pienelläkin määrällä maaperää voi olla suuresti heikentävä vaikutus näkyvyyteen. Myös lumisade ja rakeet voivat vaikuttaa näkyvyyteen, mutta todennäköisemmin haluat paksumman märkäpuvun kylmemmän veden varalta. Myrskyinen sää merkitsee usein ukkosta ja salamoita, joten silloin on parempi sukeltaa vain myrskyn silmään ja vaihtaa sukeltaminen myrskybongaukseen. Suomessa myrskybongarin parasta aikaa on kesän ukkosaika kesä-heinäkuussa.

Viihdy hauskan viihteen parissa

Myrskybongarina heittäydyt täysin luonnon armoille, kun syöksyt myrskyä päin sen tuiskeeseen ja vaaroihin. Tämä on vähintään yhtä jännittävää kuin sukeltaminen. Suomessa voit hurjimmillaan bongata trombin tai todistaa lähes kananmunan kokoisia rakeita. Euroopassa myrskybongarille kiinnostava maa on Saksa. Jos sukellusretkesi on suuntautunut Yhdysvaltoihin, olet otollisessa paikassa myös myrskybongauksen kannalta. Siellä voit laajoilla preerioilla jahdata tornadoja tai todistaa lähietäisyydeltä hurrikaania. Sukeltajana olet tottunut haasteisiin, mutta muista kuitenkin, että kaikkein rajuimmissa olosuhteissa myrskybongaus voi olla hengenvaarallista. Huonon sään estettyä varsinaisen sukeltamisen voit myös sukeltaa hauskan viihteen pariin osoitteessa Videoslots. Valtava määrä pelejä saa sinut ja sukelluskaverisi viihtymään ja tarjoaa varmasti lohtua peruuntuneen sukelluspäivän pettymykselle.